Quins sectors econòmics surten beneficiats de la crisi del coronavirus?

a Actualitat/Vida

La Covid-19 també ha tingut un impacte en l’economia, però no totes les empreses s’han vist perjudicades, sinó que hi ha determinats grups que n’han tret profit

Durant el període de confinament, moltes empreses es van veure obligades a abaixar persianes i tancar temporalment. Moltes d’aquestes, però, no podran reobrir, ja que les despeses que els suposava el lloguer o els subministraments eren massa elevades i els ha comportat el tancament definitiu al no tenir ingressos

Així doncs, hi ha dues cares diferenciades pel que fa al teixit econòmic del país; les empreses que s’han vist perjudicades i les que se n’han beneficiat. Les primeres són sobretot petites i mitjanes empreses (PIMES) que viuen del ‘dia a dia’, en canvi les grans empreses són les que han sobreviscut, ja que tenen un coixí de seguretat, és a dir, tenen guanys acumulats amb els quals poden subsistir.

Fent una anàlisi de les demandes dels darrers mesos, podem veure que les empreses que han sortit més beneficiades de la situació causada per la pandàmia han estat els grans supermercats, sens dubte. Això és degut al fet que l’alimentació i la higiene són necessitats bàsiques, i, tal com s’ha explicat en altres articles, hi va haver una febre generalitzada per comprar més del necessari, moltes vegades sense ni mirar el cost dels productes.

En segon lloc trobem les empreses de comerç electrònic, ja que la gent prefereix comprar online i no anar presencialment a les botigues (en el cas que estiguin obertes) per la por a poder contagiar-se. Això ha potenciat grans monstres multinacionals, com per exemple Amazon.

En relació a això, les empreses de logística i de transport també han tingut un augment de demanda, ja que són els principals encarregats de fer arribar les mercaderies als supermercats i llars. 

De la mateixa manera, també s’ha vist incrementada la demanda a les empreses que treballen amb contingut digital, ja que, en estar més temps a casa, s’utilitzen molt més aquest tipus de plataformes. Alguns exemples d’aquestes empreses són NetflixHBO, pel que fa a contingut audiovisual, Spotify, pel que fa a música o Facebook (propietari d’Instagram) i TikTok pel que fa a entreteniment. Com a conseqüència d’això i del teletreball, també s’ha vist incrementat l’ús d’Internet.

En darrer lloc, s’ha notat un més que evident increment en les compres dels productes d’empreses farmacèutiques (i en general totes les que tenen relació amb la higiene personal i de la llar). El material sanitari, com ara els guants i les mascaretes, i el d’higiene, com els sabons, lleixius i desinfectants de mans, s’han convertit en productes essencials a totes les cases i negocis.

Per tant, totes les empreses productores d’aquest àmbit, no només s’han beneficiat, sinó que en sortiran encara més reforçades que abans de la pandèmia.


Realitzat per Sergi Ortiz i Anna Morató

Hola em dic Anna i tinc 16 anys. Sóc estudiant de primer de batxillerat al col.legi Sant Miquel dels Sants de Vic. M’agrada tocar el piano i també la dansa. Els meus hobbies són llegir, mirar pel.licules i series, escoltar música,... Hola me llamo Anna y tengo 16 años. Soy estudiante de primero de bachillerato en el colegio Sant Miquel dels Sants de Vic. Me gusta tocar el piano y también la danza. Mis hobbies son leer, mirar películas y series, escuchar música,... Hello, my name is Anna and I’m 16. I’m studying first of Batxillerat in Col·legi Sant Miquel dels Sants in Vic. I like playing the piano and dancing. My hobbies are reading, watching films and series, listening to music,...

El més recent de

Anar a dalt