“Atípic”, la vida d’un noi autista

a Espai Creatiu/Opinem

El dia a dia amb el trastorn de l’espectre autista (TEA) dels Gardner, la família estatunidenca que protagonitza la comèdia dramàtica de Netflix

Atípic és una sèrie de televisió creada per Robia Rashid, la protagonista de la qual és Sam Gardner (interpretat per Keir Gilchrist), un noi autista de 18 anys que es sent identificat amb els pingüins. I a què es deu això? Doncs bé, igual que aquests animals del Pol Sud, viu en un entorn familiar proper, atent, protector i afectuós.

La Casey, la germana adolescent (interpretada per Brigette Lundy-Paine), l’Elsa, la mare (interpretada per Jennifer Jason Leighen), i en Doug, el pare (interpretat per Michael Rapaport), representen per en Sam, aquella empenta que, tot  i l’aïllament propi del TEA, el duen a viure la vida amb tota l’anormalitat possible.

D’una forma oposadament paral·lela a les vides emocionals dels altres membres de la seva família, en Sam es presenta com un individu objectiu i calculador que ha d’afrontar diverses situacions (quedar amb una noia, escollir una universitat, fer el seu discurs de graduació) en les quals amb el suport del seu entorn familiar, aconsegueix interactuar amb el món.

Acompanyar al protagonista en el seu dia a dia provoca un canvi de perspectiva en la vida no només de la resta de personatges sinó també de l’espectador, el qual sovint empatitza amb cadascuna de les personalitats que componen la sèrie.

Després de veure 3 temporades d’Atípic, i amb l’expectativa d’una 4 temporada igual de bona que la resta, es pot concloure que la quotidianitat de la vida en família no és un tòpic, sinó aquell esforç que, tant la família d’en Sam com qualsevol altra al món, posa en fer que cada persona estimada, per atípica que sigui, senti que té una llar on ser ella mateixa.


Hola em dic Lídia Povedano i tinc 15 anys. Curso a primer de batxillerat a l’escola Sant Miquel dels Sants de Vic. Durant el meu temps lliure escolto música i escric. És aquest el motiu pel qual he escollit redactar en aquest diari aquest curs. Hola me llamo Lídia Povedano y tengo 15 años. Curso en primero de bachillerato en la escuela Sant Miquel dels Sants de Vic. En mi tiempo libre escucho música y escribo. Es este el motivo por el que he elegido redactar en este diario durante este curso. Hi my name is Lídia Povedano and I am 15 years old. I study in Sant Miquel dels Sants school in Vic. In my free time I listen to music and I write. This is why I have chosen to write in the school newspaper this year.