10 menjars típics en la cultura catalana

Els plats més representatius de Catalunya que tot bon català ha de conèixer i haver provat un cop a la seva vida

Molta gent que ve de l’estranger a Catalunya i vol incorporar-se i conèixer la cultura de la zona i no sap exactament quins són els plats que triomfen més a les 4 províncies catalanes: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.  Gràcies a aquest fotoreportatge tothom, ja sigui de forma com de dintre del país podrà conèixer amb més profunditat plats que no eren conscients de la seva importància a Catalunya.

Pa amb tomàquet i fuet 

Foto del plat (Foto: Isabela García)

Un plat típic de Catalunya, tot i que sigui molt fàcil de fer s’ha convertit en un plat icònic de la cuina catalana, tan simple com pa amb tomàquet sucat per sobre, amb una mica d’oli i sal. L’objectiu d’aquest pla era ben simple, antigament la gent, quan el pa se li quedava dur i no es podien permetre tirar-lo, sucaven el tomàquet per estovar-lo.

És un plat que pot ser acompanyat de diferents aliments i ingredients típics catalans com botifarra, pernil, fuet, anxoves, formatges i fins i tot amb verdures rostides a la graella. El fuet, un embotit originari de Catalunya amb més de 5000 anys d’història és un molt bon acompanyament per al pa amb tomàquet que li dona aquest gust tan especial que té aquest menjar.

Crema catalana

Foto del postre (Foto: Isabela García)

És un dels plats dolços més coneguts de Catalunya que es basa en llet, ous i sucre. És un plat molt senzill que ha captivat a moltíssima gent ja sigui dintre del país com de fora d’ell. El seu costum en l’antiguitat era ser menjat el dia de Sant Josep, el 19 de març, però avui en dia és un plat de cada dia que la gent menja a les seves cases i als restaurants típics de Catalunya.

És una crema que rep diferents noms per les seves característiques com el fet de ser una tradició el dia de Sant Josep, per tant, rebia el nom de la crema de Sant Josep, o la crema cremada pel fet de tenir una capa de sucre cremat que li dona un aspecte més torrat i crocant, però no és només que una sorpresa perquè un cop trenques la capa et trobaràs una festa de cremositat.

Moscatell amb carquinyolis

Foto del plat (Foto: Martina Burriel)

El moscatell és un raïm que pot ser o blanc o negre, quan parlem del moscatell d’alcohol la vinya utilitzada més sovint és el moscatell blanc. Aquest plat és molt bo quan arriba l’estiu, una mica de carquinyolis per sucar-los amb el moscatell fresc i el que sobri per veure’l. Els carquinyolis són una pasta seca realitzada amb una tècnica especial anomenada: biscota. Els carquinyolis, tradicionals de Catalunya i València porten ametlles. Tot i ser un plat molt típic, la preparació és molt simple: es necessita farina, sucre, ametlles senceres i ous.

Ratafia amb coca de perafita

Foto del plat (Foto:Martina Burriel)

Des de temps immemorials a Catalunya es fa un licor macerat de nous tendres i herbes que s’anomena “Ratafia”. La ratafia és el licor tradicional que s’obté per macerar ingredients com: fruits, herbes medicinals, arrels, ossos i espècies en aiguardent. Existeixen generalment dos tipus de ratafies, les que estan fetes amb misteles i les que estan fetes amb sucs de fruits.

La coca és un menjar que té molta tradició arreu de la conca mediterrània. A Perafita un petit poble de la comarca del Lluçanès, porten fent coques des de 1952. La recepta tradicional de tota la vida, on actualment, hi ha diferents coques farcides: hi ha la de xocolata, la de crema, la de cabell d’àngel i fins i tot la de taronja! Una molt bona manera i forma d’acompanyar a la Ratafia.

Panellets

Foto del plat (Foto: Martina Burriel)

Els panellets són un plat dolç molt típic català que sol ser preparat per quant tot el país celebra la Castanyada, on totes les famílies es passen tota la tarda cuinant panellets i fent castanyes. Són uns pastissos petits majoritàriament rodons, tot i que cada família els hi dona el seu tot creatiu. Fets amb una massa de sucre, ametlles i ou, ja que originalment la gent no tenia més que això a casa.

Són unes postres que es complementa amb elements com pinyons, ametlles, coco, xocolata… però els més típics són els que venen acompanyats amb pinyons i ametlles.

Canelons

Foto del plat (Foto: Martina Burriel)

Els canelons a l’estil català són un plat típic de Barcelona. Aquests són elaborats de manera que s’omplen làmines rectangulars de pasta amb carn, peix o verdures si és el seu cas, tot ben enrotllar i a sobre porten una capa de salsa beixamel i per sobre i gratinat amb formatge.

Els canelons són un plat que es menja tot l’any, però l’ocasió més típica és el dia de Nadal, aprofitant la carn rostida que sobra del dinar de Nadal. Una de les característiques bàsiques que podem diferenciar entre els canelons italians i catalans és el fet que a Catalunya els canelons s’omplen de carn rostida mentre que a Itàlia la carn s’afegeix directament picada i barrejada amb un sofregit de tomàquet.

Calçots amb salsa romesco

Foto dels calçots (Foto: Isabela García)

Aquest producte és originari de Valls, a Tarragona, i a més està protegit per una denominació d’origen. El dia 27 de gener se celebra la popular festa de la calçotada. La forma curiosa que té aquesta varietat de cebes tendres és a causa de la particular forma de cultivar-les, ja que és el resultat d’una tècnica de cultiu que consisteix, un cop plantada, anar-lo cobrint amb la terra.

Tot i que cada família té una recepta diferent, la salsa romesco té uns ingredients que si o si s’han de posar per fer aquesta característica salsa; ametlles, avellanes, tomàquets, all bullit, sal, oli i vinagre. Una salsa creada expressament per acompanyar els calçots!

Sopa de galets

Foto del plat (Foto:Martina Burriel)

La sopa de galets és un dels plats més típics del dia de Nadal a Catalunya. Aquesta pasta en forma de caragol és originària de Catalunya, com a mínim la versió gran, que és la típica de Nadal.

Un dels orígens d’aquests galets, és que van ser inventats a partir de la necessitat de fer macarrons més petits, per poder agafar-los amb la cullera amb facilitat.

La recepta de la sopa de galets exigeix un brou contundent, preparat a base de verdures o carn. Si el brou té botifarra negra, blanca, cansalada o orella de porc es tracta d’una escudella de Nadal. Amb aquest plat és fàcil entrar en calor i potser aquesta és la raó per la qual és una sopa que es pren en l’època de Nadal.

Croquetes 

Foto del plat (Isabela García)

Tot i que la majoria de la gent es pensa que la croqueta és d’origen espanyol o català, en realitat el seu origen és francès, tot i que els catalans s’han apropiat d’aquest menjar tant famós i tan bo. Una croqueta és una porció de massa feta amb salsa beixamel i una combinació de diferents ingredients que és arrebossada en ou i pa ratllat i que es fregeix en abundant oli. Aquest fregit li dona una textura a la croqueta més cruixent i un color més daurat. Cada casa la fa de maneres diferents, fins i tot a diferents regions de Catalunya i d’Espanya es fan diferents, però les més típiques són amb el brou que ha sobrat del dinar de Nadal.

Mongetes del ganxet

Foto del plat (Foto: Martina Burriel)

La mongeta del ganxet, més coneguda com a mongeta blanca, és una varietat produïda típica de la zona del Vallès, Maresme, la Selva, Bages, Empordà, Osona, Gironès, Garraf i Baix Llobregat. La sembra d’aquesta es fa al mes de juliol, i la collita arriba sobre el mes de novembre.

Aquest menjar és perfecte per a utilitzar per utilitzar de complements com botifarra amb mongetes.